Processen
Biosas produkter fremstilles gennem en fermenteringsproces, hvor mælkesyrebakterier og urter blandes med vand og melasse. Mælkesyrebakterierne omdanner sukkeret i melassen til organiske syrer. De organiske syrer gør produkterne selvkonserverende, og når den sidste rest af sukker i melassen er omdannet, er fermenteringsprocessen færdig.
Når fermenteringsprocessen er afsluttet, og produktet er blevet testet og godkendt, tapper og etiketterer vi produktet. Så er det klar til at blive sendt ud til butikker i Danmark og resten af verden.
1. Råvarer
I vores produktion anvender vi økologiske råvarer. Biosas produkter baserer sig hovedsageligt på 4 ingredienser: Mælkesyrebakterier, urter, melasse og vand.
Læs mere2. Fermentering
Vores produkter fremstilles gennem en naturlig fermenteringsproces. Fermentering er en af de ældste metoder til at konservere produkter, men processen har også en række andre fordele.
Læs mere3. Emballage
I vores produktion anvender vi flasker fremstillet af min. 50% genanvendt plastik (RPET) for at mindske mængden af plastaffald.
Læs mere4. Kvalitetskontrol
Alle vores produkter kontrolleres kontinuerligt, både af os selv og af et eksternt akkrediteret laboratorium, for at sikre, at produkter opfylder vores høje kvalitetskrav.
Læs mere1. Råvarer
Biosas råvarer indkøbes hos registrerede leverandører. Som en del af Biosas ISO 9001 kvalitetsstyringssystem evalueres vores leverandører med fast frekvens for at sikre, at vores høje krav bibeholdes.
Vi anvender stammer af bifido- og mælkesyrebakterier, som er udvalgt på baggrund af deres forskellige pH- og temperaturoptimum til optimering af fermenteringsprocessen.
Mælkesyrebakterier er essentielle for den fermenteringsproces, som vores produkter gennemgår, fordi de producerer de organiske syrer, primært mælkesyre og eddikesyre, der giver vores produkter en unik syrlig smag og samtidig sikrer, at produkterne er selvkonserverende.
Alle vores produkter fermenteres på 19 økologiske urter, dels for at hjælpe fermenteringsprocessen på vej, men også for at give produkterne deres unikke fyldige smag. Undervejs i fermenteringsprocessen trækkes urterne ud af blandingen, hvorfor vores produkter kun indeholder ekstrakt fra de 19 urter. Alle vores urter er økologisk certificerede.
Biosas produkter fermenteres med økologisk rørmelasse, der har et sukkerindhold på omtrent 60%. Melasse er den brune masse, som er tilbage, når det sukker, som senere bliver til raffineret, hvidt sukker, er udvundet.
Vores rørmelasses høje indhold af let omsættelige kulhydrater sikrer en effektiv fermenteringsproces. Mælkesyrebakterierne omdanner melassen til organiske syrer primært mælkesyre og eddikesyre. Fermenteringsprocessen fortsættes, indtil alt sukkerindholdet er omsat, og alle Biosas produkter er derfor sukkerfrie.
2. Fermentering
Fermentering har haft en betydningsfuld rolle i den menneskelige kost og ernæring i tusinder af år. Fermenteringsprocessen foregår naturligt i et iltfrit miljø, hvor kulhydrater omdannes til organiske forbindelser (eksempelvis mælkesyre og eddikesyre) ved hjælp af gær, bakterier eller en kombination af disse.
Fordelene ved fermentering er, at omdannelsen af sukker og andre kulhydrater kan benyttes til at skabe naturlige konserveringsstoffer direkte i fødevaren, som det eksempelvis kendes fra sure fødevarer fx synede mejeriprodukter, kombucha og kimchi, hvor mikroorganismer producerer organiske syrer direkte i produktet.
De vigtigste formål med fermentering af fødevarer er:
- at udvikle og sikre smag, aroma og teksturer.
- at gøre produktet naturligt selvkonserverende.
3. Emballage
Alle vores flasker er fremstillet af min. 50% genanvendt PET (RPET). Vi opfordrer alle til at sortere flaskerne, som hård plast efter brug, så vi sammen kan holde liv i den genbrugte plast.
Al den pap vi bruger, er produceret af genbrugspap i så høj grad det er muligt – og kan naturligvis også genanvendes.
Der kan uden tvivl gøres mere og der opstår heldigvis hele tiden nye tiltag indenfor bæredygtige alternativer. Vi forsøger derfor altid at holde os opdateret på den nyeste forskning, udfordre traditionel tænkning og motivere til en sundere livsstil for hinanden, vores dyr og vores jord – gennem hvert valg vi træffer!
4. Kvalitetskontrol
Gennem hele produktionen overvåger vi fermenteringsprocessen nøje. Vi udtager prøver af hver batch, som sendes til mikrobiologisk analyse hos et akkrediteret laboratorium. Dette er for at sikre foder- og fødevaresikkerheden samt kontrollere udviklingen af mælkesyrebakterier.
Vi måler pH-værdien hyppigt for at sikre, at fermenteringen forløber som forventet. Den er en essentiel parameter, idet den er et udtryk for produktionen af organiske syrer (mælkesyre og eddikesyre). Dermed er pH-værdien en indikator for produktkvaliteten.
Den sidste del af vores kvalitetskontrol sker i forbindelse med tapning, hvor vi smagstester vores human-produkter for at sikre, at de har den ønskede, unikke syrlige smag.
Som virksomhed er vi tilmed underlagt kontrol af Fødevarestyrelsen og Landbrugsstyrelsen, som løbende kontrollerer vores produktion.
Biosas råvarer indkøbes hos registrerede leverandører. Som en del af Biosas ISO 9001 kvalitetsstyringssystem evalueres vores leverandører med fast frekvens for at sikre, at vores høje krav bibeholdes.
Vi anvender stammer af bifido- og mælkesyrebakterier, som er udvalgt på baggrund af deres forskellige pH- og temperaturoptimum til optimering af fermenteringsprocessen.
Mælkesyrebakterier er essentielle for den fermenteringsproces, som vores produkter gennemgår, fordi de producerer de organiske syrer, primært mælkesyre og eddikesyre, der giver vores produkter en unik syrlig smag og samtidig sikrer, at produkterne er selvkonserverende.
Alle vores produkter fermenteres på 19 økologiske urter, dels for at hjælpe fermenteringsprocessen på vej, men også for at give produkterne deres unikke fyldige smag. Undervejs i fermenteringsprocessen trækkes urterne ud af blandingen, hvorfor vores produkter kun indeholder ekstrakt fra de 19 urter. Alle vores urter er økologisk certificerede.
Biosas produkter fermenteres med økologisk rørmelasse, der har et sukkerindhold på omtrent 60%. Melasse er den brune masse, som er tilbage, når det sukker, som senere bliver til raffineret, hvidt sukker, er udvundet.
Vores rørmelasses høje indhold af let omsættelige kulhydrater sikrer en effektiv fermenteringsproces. Mælkesyrebakterierne omdanner melassen til organiske syrer primært mælkesyre og eddikesyre. Fermenteringsprocessen fortsættes, indtil alt sukkerindholdet er omsat, og alle Biosas produkter er derfor sukkerfrie.
Fermentering har haft en betydningsfuld rolle i den menneskelige kost og ernæring i tusinder af år. Fermenteringsprocessen foregår naturligt i et iltfrit miljø, hvor kulhydrater omdannes til organiske forbindelser (eksempelvis mælkesyre og eddikesyre) ved hjælp af gær, bakterier eller en kombination af disse.
Fordelene ved fermentering er, at omdannelsen af sukker og andre kulhydrater kan benyttes til at skabe naturlige konserveringsstoffer direkte i fødevaren, som det eksempelvis kendes fra sure fødevarer fx synede mejeriprodukter, kombucha og kimchi, hvor mikroorganismer producerer organiske syrer direkte i produktet.
De vigtigste formål med fermentering af fødevarer er:
- at udvikle og sikre smag, aroma og teksturer.
- at gøre produktet naturligt selvkonserverende.
Alle vores flasker er fremstillet af min. 50% genanvendt PET (RPET). Vi opfordrer alle til at sortere flaskerne, som hård plast efter brug, så vi sammen kan holde liv i den genbrugte plast.
Al den pap vi bruger, er produceret af genbrugspap i så høj grad det er muligt – og kan naturligvis også genanvendes.
Der kan uden tvivl gøres mere og der opstår heldigvis hele tiden nye tiltag indenfor bæredygtige alternativer. Vi forsøger derfor altid at holde os opdateret på den nyeste forskning, udfordre traditionel tænkning og motivere til en sundere livsstil for hinanden, vores dyr og vores jord – gennem hvert valg vi træffer!
Gennem hele produktionen overvåger vi fermenteringsprocessen nøje. Vi udtager prøver af hver batch, som sendes til mikrobiologisk analyse hos et akkrediteret laboratorium. Dette er for at sikre foder- og fødevaresikkerheden samt kontrollere udviklingen af mælkesyrebakterier.
Vi måler pH-værdien hyppigt for at sikre, at fermenteringen forløber som forventet. Den er en essentiel parameter, idet den er et udtryk for produktionen af organiske syrer (mælkesyre og eddikesyre). Dermed er pH-værdien en indikator for produktkvaliteten.
Den sidste del af vores kvalitetskontrol sker i forbindelse med tapning, hvor vi smagstester vores human-produkter for at sikre, at de har den ønskede, unikke syrlige smag.
Som virksomhed er vi tilmed underlagt kontrol af Fødevarestyrelsen og Landbrugsstyrelsen, som løbende kontrollerer vores produktion.