FAQ
Ofte stillede spørgsmål
Har du spørgsmål om Vita Biosa eller vores andre produkter? Vi er her for at hjælpe! Nedenfor finder du svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål, vi modtager fra vores kunder. Hvis du ikke finder det, du leder efter, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice. Vi stræber efter at gøre din oplevelse hos Biosa så informativ og problemfri som muligt.
Hvad er Vita Biosa?
Vita Biosa er en økologisk drik fermenteret med kulturer af bifido- og mælkesyrebakterier og ekstrakt fra 19 urter. Vita Biosa er et vegansk produkt, der er upasteuriseret og fri for mælk, sukker og gluten.
Hvilke urter er Vita Biosa fermenteret med?
Vita Biosa er fermenteret med følgende 19 urter: anisfrø, basilikum, bukkehornsfrø, dild, enebær, fennikelfrø, hyldeblomst, ingefær, kamille, kvanrod, kørvel, lakridsrod, oregano, pebermynte, persille, rosmarin, salvie, stor nælde, timian.
Hvilke bakterier er Vita Biosa fermenteret med?
Vita Biosa er fermenteret med 8 bifido- og mælkesyrebakterier: Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus salivarius, Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus.
Indeholder Vita Biosa mælk?
Nej. Vita Biosa indeholder mælkesyrebakterier, som ofte associeres med mælkeprodukter, og især yoghurt. Mælkesyrebakterier hedder, som de gør, fordi de omdanner kulhydrater til bl.a. mælkesyre. Så de har intet med mælk at gøre, og Vita Biosa kan derfor drikkes af alle med mælkeallergi og laktoseintolerance.
Indeholder Vita Biosa gluten?
Nej, ingen af ingredienserne i Vita Biosa indeholder gluten og Vita Biosa er derfor glutenfri.
Indeholder Vita Biosa sukker?
Nej, som færdigt produkt er Vita Biosa fri for sukker. Vi anvender økologisk melasse i fermenteringsprocessen, men undervejs omdanner mælkesyrebakterierne sukkerindholdet til organiske syrer, hvorfor Vita Biosa er sukkerfri, inden vi tapper produktet.
Indeholder Vita Biosa lakrids?
Ja, der er ekstrakt fra lakridsrod i alle vores varianter. Mængden af lakridsrodsekstrakt varierer dog fra variant til variant, men fælles for dem alle er, at indholdet er meget lavt. Indholdet af lakrids er lavest i Vita Biosa Hyben og højest i Vita Biosa Bær. I Vita Biosa Original og
Vita Biosa Ingefær er der, samlet set 0,5 % ekstrakt fra urter – af dette udgør lakridsrod 9 %, hvilket svarer til 0,045 % lakridsrod i Vita Biosa Original eller Vita Biosa Ingefær. I en dagsdosis på 30 ml vil der således være 0,014 ml lakridsrod. Så det er relativt små mængder, men hvis blodtrykket er meget følsomt, vil vi anbefale at rådføre sig med egen læge. Fødevarestyrelsen fraråder, at man som voksen indtager over 50 g lakrids dagligt (for børn er værdien 25 g). Til sammenligning vil det kræve et dagligt indtag af 111 liter Vita Biosa Original eller Vita Biosa Ingefær for at nå op på 50 g lakrids.
Hvad er mælkesyrebakterier?
Mælkesyrebakterier er defineret som en gruppe levende mikroorganismer, eksempelvis lactobacillus- og bifidobakterier, som producerer organiske syrer.
Hvad er organiske syrer?
Organiske syrer har en biologisk oprindelse og findes naturligt i tarmene, hvor de bliver dannet af fx mælkesyrebakterier. I Vita Biosa findes de organiske syrer i form af blandt andet mælkesyre og eddikesyre, hvor de er med til at give en unik syrlig smag samtidig med, at de gør drikken selvkonserverende. Vi er derfor fri for at tilsætte konserveringsmidler til vores produkter.
Er Vita Biosa vegansk?
Ja. Alle vores Vita Biosa varianter er registreret hos Vegan Society, der er verdens ældste veganske forening. Det er din garanti for, at vores produkter er helt fri for animalske ingredienser.
Er Vita Biosa økologisk certificeret?
Ja! Alle vores Vita Biosa varianter er økologisk certificerede og bærer både det danske røde Ø-mærke og det grønne EU-mærke.
Hvad er fermentering?
Fermentering med mælkesyrebakterier en proces, hvor mælkesyrebakterierne omdanner eksempelvis melasse til mælkesyre og eddikesyre.
Hvornår skal jeg drikke Vita Biosa?
Vita Biosa kan drikkes når som helst og gerne flere gange dagligt. Nogle har det bedst med at drikke Vita Biosa på tom mave, mens andre foretrækker at drikke det i forbindelse med måltider.
Skal jeg drikke Vita Biosa rent eller blandet op?
Du kan drikke Vita Biosa rent eller nyde dit daglige shot blandet op i vand, juice, smoothies. Vær dog opmærksom på, at du først bør blande Vita Biosa i din drik umiddelbart inden indtag.
Kan jeg drikke Vita Biosa, mens jeg er på antibiotika?
Antibiotika virker ved, at det slår bakterier ihjel, hvilket derfor også vil have en effekt på mælkesyrebakterierne i Vita Biosa. Antibiotika har dog ingen indflydelse på indholdet af organiske syrer og urteekstrakt.
Kan jeg drikke for meget Vita Biosa?
Vi anbefaler, at man drikker 30 ml ad gangen, men hvis du føler, at du gerne vil drikke en smule mere, kan du roligt gøre det.
Er det normalt, at Vita Biosa danner overtryk?
Ja, det er helt normalt, at Vita Biosa indimellem danner overtryk. Du kan opleve overtryk i Vita Biosa ved, at flasken inden åbning er hård eller buler og når du smager på drikken, kan den opleves som let perlende. Det er ikke tegn på forringet kvalitet.
Er Vita Biosa upasteuriseret?
Ja. Vita Biosa er nemlig i sig selv selvkonserverende, idet der under den naturlige fermenteringsproces dannes organiske syrer (blandt andet mælkesyre og eddikesyre), der ikke kun er med til at give produktet en unik syrlig smag, men også en lav pH, som forhindrer vækst af sygdomsfremkaldende bakterier. Pasteurisering af Vita Biosa er derfor overflødig.
Må man drikke Vita Biosa, mens man er gravid eller ammer?
Det korte svar er ja, men hver gravid eller ammende krop er naturligvis forskellig, og derfor er det vigtigt, at du også konsulterer egen læge, jordemoder eller sundhedsplejerske for individuel rådgivning. Du kan læse mere om Vita Biosa til gravide og ammende her: Info om Vita Biosa til gravide og ammende.
Må børn drikke Vita Biosa?
Ja, børn må gerne drikke Vita Biosa, dog anbefaler vi at starte op med mindre mængder end til voksne. Til voksne anbefaler vi et shot på 30 ml én til flere gange dagligt. Til børn fra 1 år eller børn, der ikke har drukket Vita Biosa før, vil vi anbefale, at der startes langsomt op med en dosis på 5-10 ml én gang om dagen. Så kan kroppen stille og roligt vænne sig til mælkesyrebakterierne. Efter en periode, og efter behov, kan der evt. trappes lidt op. Både børn og voksne kan drikke Vita Biosa ufortyndet eller blandet op med f.eks. vand, smoothie eller juice, som drikkes umiddelbart efter opblanding. Du kan læse mere om Vita Biosa til børn her: Info om mælkesyrebakterier til børn.
Hvornår skal jeg bruge Derma Biosa?
Brug Derma Biosa til daglig hudpleje, efter solbadning og barbering af ansigt og ben.
Hvor skal jeg bruge Derma Biosa?
Derma Biosa er velegnet til ansigts- og kropspleje. Kan også bruges ved hudirritationer, tør og revnet hud samt ved insektbid.
Er Derma Biosa godt for huden?
En god måde at pleje din hud er ved at sikre en relativ lav pH-værdi, som er den naturlige tilstand for vores hud. Derma Biosa har en lav pH-værdi lige omkring 5,0.
Det anbefales at bruge plejeprodukter, der er let sure, som Derma Biosa. Den lave pH-værdi sikrer et godt miljø for de gavnlige bakterier, der lever naturligt på din hud.
Hvem kan bruge Derma Biosa?
Derma Biosa er for alle, uanset alder eller køn.
Hvad er Animal Biosa?
Animal Biosa er et naturligt fermenteret tilskudsfoder med en kompleks blanding af 19 forskellige fermenterede økologiske urter og kortkædede fedtsyrer.
Hvilke urter er Animal Biosa fermenteret med?
Animal Biosa er fermenteret med følgende 19 urter: anisfrø, basilikum, bukkehornsfrø, dild, enebær, fennikelfrø, hyldeblomst, ingefær, kamille, kvanrod, kørvel, lakridsrod, oregano, pebermynte, persille, rosmarin, salvie, stor nælde, timian.
Indeholder Animal Biosa sukker?
Nej. Som færdigt produkt er Animal Biosa fri for sukker. Vi anvender økologisk rørmelasse i fermenteringsprocessen, men undervejs omdanner mælkesyrebakterierne sukkerindholdet til organiske syrer, hvorfor Animal Biosa er sukkerfri, inden vi tapper produktet.
Er Animal Biosa økologisk certificeret?
Ja! Animal Biosa er økologisk certificeret og bærer både det røde danske Ø-mærke og det grønne EU-mærke.
Hvornår skal Animal Biosa udfodres?
Animal Biosa kan anvendes dagligt i kombination med ethvert foder (tilsættes umiddelbart inden udfodring)
Hvordan skal Animal Biosa udfodres?
Animal Biosa iblandes foder eller drikkevand som en frisk forsyning hver dag.
Hvad sker der, hvis Animal Biosa overdoseres?
Vi anbefaler, at foderanvisningen følges.
Hvordan opbevares Animal Biosa?
Produktet skal opbevares mørkt og køligt.
Hvad er der i Terra Biosa?
Terra Biosa indeholder mikroorganismer (mælkesyrebakterier), organiske syrer og ekstrakt fra 19 urter.
Er Terra Biosa økologisk certificeret?
Ja! Terra Biosa er økologisk certificeret og bærer det røde danske Ø-mærke.
Hvad er fermentering?
Fermentering med mælkesyrebakterier en proces, hvor mælkesyrebakterierne omdanner eksempelvis melasse til mælkesyre og eddikesyre. Disse syrer giver produktet en lav pH (<3,5) og gør produktet selvkonserverende.
Hvornår og hvordan bruges Terra Biosa?
Terra Biosa kan tilføres direkte i jorden og omkring planterne i haven, gartneriet eller marken. Terra Biosa kan anvendes til jordforbedring og klargøring af jorden inden såning samt i alle vækststadier (fra 2 uger efter fremspring). Udbringning sker i marts til oktober på tidspunkter, når jorden er fugtig. Det anbefales at anvende Terra Biosa om aftenen eller i fugtigt vejr. Undgå brug i direkte sollys. Terra Biosa udbringes i fortyndet form med vandkande, ryg- eller marksprøjte samt via vandingssystemet.
Hvad sker der, hvis Terra Biosa overdoseres?
Fra såning til 2 uger efterfremspring kan Terra Biosa i stærke koncentrationer nedsætte spiringen.
Kan Terra Biosa blandes med gødningsprodukter?
Ja! Men Terra Biosa virker bedst sammen med organisk materiale.
Hvordan opbevares Terra Biosa?
Produktet skal opbevares mørkt og køligt.
Er Terra Biosa velegnet til stald– og gyllebehandling?
Ja. Terra Biosa vil fremme komposteringsprocesserne, homogenisere gyllen, binde kvælstof og mindske lugtgenerne.
Hvorfor bliver det ikke til jord i spanden?
Det vil aldrig blive til jord i spanden. Madresterne syrnes og konserveres ved hjælp af mikroorganismerne og ser næsten ud som før, du smed dem i spanden. Først når de kommer i kontakt med jorden forvandles de til jord.
Hvor lang tid tager det at fylde en spand?
Det er svært at svare på, da vi alle sammen er forskellige, spiser forskelligt og smider forskellige mængder madaffald ud. En gennemsnitsfamilie (2-3 personer) producerer måske 10 liter om ugen. Det betyder ikke noget for syrningsprocessen, hvor lang tid det tager at fylde spanden. Pres gerne indholdet i spanden sammen med stemplet – det giver en bedre syrning/fermentering.
Hvor meget Bokashi-klid bruger man på 1 år?
2-4 poser er almindeligt. En pose (1 kilo) rækker til 200 liter madaffald.
Hvor varmt eller koldt må spanden stå?
Det bedste er, at den står inden døre. Temperaturen skal være omkring 20 grader (og helst mellem 15 og 25 grader). Udenfor får man for store temperaturudsving, og direkte sollys er ikke godt. Den stabile stuetemperatur gør, at mikroorganismerne formerer sig og kan arbejde med madaffaldet. Hvis det er for koldt, formerer de sig meget langsomt og man risikerer, at maden fordærver inden det når at syrne/fermentere.
Hvorfor sker der ikke noget nede i spanden?
Der sker rigtig meget nede i spanden, som vi ikke kan se. Proteinerne i madresterne nedbrydes ved hjælp af mikroorganismerne til aminosyrer. Vitaminer og mineraler frigives. Der opstår bokashi-væske som er meget næringsrig. Mikroorganismerne vokser til et astronomisk antal. Derfor gårdet så stærkt med komposteringen i jorden, fordi det halve af arbejdet allerede er gjort i spanden.
Hvordan undgår jeg ilt i spanden?
Komprimer og tryk madaffaldet sammen i kompostspanden for at
fjerne luftrum imellem madresterne. Du kan også tildække det øverste lag af affaldet inde i spanden med en plastikpose for at undgå eksponering til luft. Sørg for, at låget er lukket tæt. Tryk evt. overskydende luft ud ved at trykke midt på det bløde plastiklåg og løft let på lågets hjørne. Åben kun spanden én til to gange i døgnet. Saml dit madaffald i en plastikpose eller en skål med låg og hæld det i spanden én gang om dagen.
Hvor lang tid skal spanden stå efter den er fyldt?
Mindst 2 uger. Og så kan den stå op til 1 år uden, at den bliver dårlig. Bliver madaffaldet for blødt og saftfuldt nede i spanden, kan det komme til at lugte. Det er væsken, som giver den sure lugt. Jo mere tørt madaffaldet er, desto mindre lugter det.
Hvid skimmel – er det ok?
Det er så fint. Hvid skimmel er et tegn på modenhed og at processen er i fuld gang. Det gør dog ikke noget, hvis der ikke kommer hvidt skimmel. Den hvide belægning på bokashi’en er en såkaldt actinomyceter-plæne. Actinomyceter er anaerobe mikroorganismer, som er stavformede og de danner et hvidt mycelium. Indimellem kommer der hvidt svampelignende mycelium i højbedet eller i en plantekrukke med bokashi i og det er de ovennævnte actinomyceter, som danner denne hvide belægning.
Skimmel som er grønt eller blåt er ikke godt. Noget er gået
galt. Er der kun en lille smule grøn skimmel, så forsøg at skrabe det væk og tilsæt ekstra Bokashi-klid. Hvis hele indholdet er grønt mug, så skynd dig at grave det ned i haven. Her vil det kompostere færdig på vanlig vis.
Spanden lugter – hvad gør jeg?
Årsagen er næsten altid, at det er for fugtigt i spanden. Det er fugten som lugter surt. Tjek låget og hvis der på undersiden af låget hænger kondens, er der for meget fugt. Læg evt. en avis eller noget absorberende øverst i spanden. Husk at tappe spanden for væske hver 3. dag.
Kan det blive for tørt i spanden?
Ja. Mikroorganismerne kan godt lide et fugtigt miljø. Samme
fugt som man finder i god jord. Bliver det for tørt i spanden sker der ingenting.
Hvor tit må jeg åbne spanden?
Helst ikke mere end 1-2 gange per dag. Hvis man først begynder at slække på, at låget skal være lukket tæt, kan det gå ud over syrningen/fermenteringsprocessen. Mikroorganismerne arbejder bedst uden ilt. Og husker man at lukke låget, kommer det ikke til at lugte og man får et godt resultat.
Hvad kan jeg smide i spanden?
Alt. Som nybegynder kan du prøve dig frem. Findel dit madaffald. Drys med lidt ekstra Bokashi-klid, hvis du har meget proteinrige madrester som ost, kød og fisk eller ved tilberedt mad. Knogler, avocadoskaller, æggeskaller og lignende er længere tid om at blive nedbrudt. Prøv dig frem.
Må jeg smide appelsinskræller i spanden?
Ja, det må du. Har du meget appelsinskal, er det en god ide at blande det med noget andet og findele skallerne. Hele processen er sur og det betyder ikke noget, at appelsiner og citroner for den sags skyld er sure.
Hvad gør jeg, hvis jeg skal på ferie?
Hvis du skal i sommerhus, så kan du tage spanden med. Den er
nem at transportere og lukker tæt. Hvis du ikke kan have spanden med dig, så skal du, før du efterlader kompostspanden, tømme den for bokashi-væske, tilsætte 20 ml Bokashi-klid, og lukke spanden tæt. Så kan du bare glemme alt om kompostspanden, indtil du kommer tilbage.
Bliver jorden sur, når jeg graver bokasi ned i den?
Nej. Kun de to første uger er den sur og derfor skal man ikke plante i frisk nedgravet bokashi. Efterhånden stiger pH’en og ender på samme niveau, som den omgivende jord.
Hvor meget Bokashi-klid drys skal jeg bruge?
1 til 2 spiseskefulde (ca. 20-40 ml) til 1 liter madaffald. 2 spiseskefulde er bedst. 1 liter madaffald vejer ca. 1 kilo. Drys lidt ekstrapå ved meget proteinrig madaffald som f.eks. fisk, kød og ost. Efterhånden vildu finde frem til, hvor lidt drys du kan nøjes med. Mikroorganismerne formerersig gratis under de rette forhold.
Hvornår kommer der væske fra min spand?
Det kan tage lidt tid. Sommetider går der 1 uge eller endda helt op til 3 uger. Det afhænger af, hvad man har i sin spand. Grøntaffald producerer mere væske end f.eks. brød/ris/pasta. Hvis der ikke kommer væske overhovedet, betyder det ikke noget for indholdet. Du kan evt. prøve at tilsætte lidt mere Bokashi-klid.
Hvor tit skal jeg tappe væsken?
Et par gange om ugen – evt. hver 3. dag. Det afhænger af, hvor meget væske mikroorganismerne er i stand til at producere på det madaffald, du har smidt i spanden.
Hvor længe holder væsken?
Væsken er som en ferskvare med begrænset holdbarhed og skal helst anvendes samme dag. Det er ikke noget større problem, hvis man ikke anvender den straks, men den lugter stærkt og mikroorganismerne bliver svagere jo længere den står.
Tip: du kan tappe væsken ned i en PET-flaske med låg eller et syltetøjsglas med låg for, at den kan holde længere. Sæt flasken i køleskabet. Der er mange, der fryser væsken og synes, at det fungerer fint. Prøv dig frem.
Hvordan fortyndes bokashi-væsken?
Væsken er alt for sur til, at man kan anvende den direkte. Fortynd den 1:100 (=1 dl væske til en 10 liters vandkande) med vand til vanding af potteplanter og i køkkenhaven. Til meget nye små planter og lignende fortyndes 1:1000. Efter et stykke tid har du en ‘feeling’ med, hvor meget du skal fortynde og du skal ikke måle hver gang.
Hvad kan man ellers bruge Bokashi-klid til?
Man kan blande lidt Bokashi-klid i plantejord for at booste mikrolivet i jorden. Det kan være som alternativ til væsken. Lad støvsugeren suge et par skefulde kompostgær, når du alligevel støvsuger. Det tager lugten i posen. Du kan også prøve at drysse lidt ned i et par ildelugtende sko. Det skulle gerne minimere den dårlige lugt fra sure sko.
Hvor dybt skal man grave sin bokashi ned i jorden?
Det skal graves så dybt, at det er dækket med mindst 15 til 20 cm til slut. Men gerne dybere og dækket med mere jord, hvis der er hunde, krager og ræve i nærheden. Alternativt hvis du laver en fladekompostering, kan du dække det med jorddække og fiberdug, evt. et gitter eller nogle brædder i et par uger.
Hvordan er det med rotter og mus?
For det meste synes de, at bokashi er for surt. Rotter spiser helst ikke noget, de ikke kender. De vil hellere have rådden mad, men hvis der er mangel på det, går de efter alt.
Er der mange rotter i det område du bor, er det sikreste at lave en jordfabrik i en lukket beholder.
Man kan købe en rottesikker kompostbeholder med metalbund og lave en jordfabrik i den. Og så kan du tilsætte den færdige bokashi-jord til højbede som topdressing.
Sørg altid for, at bokashi er findelt og blandet godt med jord, så forsvinder lugten hurtigere og den omsættes hurtigere. Jo mere det lugter af jord, desto mindre vil det tiltrække dyr.
Når du graver bokashi i jorden, så vær omhyggelig med ikke at spilde bokashi ovenfor det hul du graver. Vær omhyggelig med, at al bokashi kommer i en rende eller et hul, blandes godt med jord og dækkes med jord – gerne 20 cm. Dermed efterlader du så få duftspor som muligt.
Vedrørende kompostering – især i storbyerne – så tjek altid med din kommune, hvad reglerne er. Det sikreste er at lave en jordfabrik og dermed bruge færdig omsat bokashi-kompost i haven.
Jeg har gravet noget bokashi i jorden. Hvornår kan jeg plante i det?
Du skal vente 2 uger. Det er fordi bokashi er meget sur, når det graves i jorden og det vil svide de fine planterødder. Efter 2 uger er pH normal igen og nu er det bare om at plante. Du kan sagtens plante små nye planter ud, hvis rødder først når ned til bokashien efter 14 dage. Det er ikke noget problem.
Hvad gør jeg om vinteren?
Der er mange løsningsmodeller lidt afhængig af, hvor du bor og hvordan du dyrker. Du kan evt. sætte produktionen af bokashi på standby indtil foråret (men du kommer til at mangle en masse gødning til forår). Når bokashi’en er gæret færdig i spanden skal den stå 14 dage inden døre. Derefter kan du grave den i jorden, hvis den ikke er helt frosset eller du kan smide den over i en kraftig pose eller beholder som står udenfor i et drivhus eller udhus. Posen slår du en knude på og lader stå udenfor indtil, du skal bruge din bokashi. I en beholder kan du smide aviser over bokashi’en eller lidt bladkompost og lidt jord. Dæk den til med en sæk med sand eller andet fyld og lad den hvile. Det sker ikke noget, at den fryser. Mikroorganismerne går i dvale, men vågner straks temperaturen begynder at stige.
Hvor meget bokashi skal man bruge i et højbed eller i en beholder til tomater?
Man kan bruge det, man har, men til krukker/spande og lign. kan det være en god ide at teste med 25-30% bokashi og resten jord. Købejord har ikke altid særlig høj kvalitet. Hæld din bokashi fra spanden ud i en trillebør med f.eks. købejord og bland det godt. Fyld i krukken og lav en topdressing med finere jord. Du kan også lægge lidt jord (1/4) i bunden af krukken (huske dræn) og oven på 1/4 bokashi, til sidst 2/4 jord igen. Lad krukken stå i 14 dag og så kan du plante i den.
Til et højbed, hvor du vil plante næringskrævede grøntsager, skal du bruge 2-3 spande med bokashi. Bruger du Bokashi Bili, skal du bruge flere spandfulde, da der er mere papir/tørstof i.
Hvor lang tid tager det for bokashi at blive til jord, når den først er gravet ned?
Det afhænger af jordtemperaturen. Om foråret kan det tage op til 6 uger. Midt på sommeren kan det gå hurtigt – 2 til 3 uger. Men uanset, hvordan det ser ud, så er planterne ligeglade. De trives og trækker næring til sig.
Hvor lang tid går der før knogler er brudt ned til jord?
Det går hurtigere med bokashi, men tager dog lang tid.
Finder du ben i jorden, kan du banke dem med en hammer eller en sten, så bliver de til benmel. Eller bare putte dem ned i jorden igen og lade naturen gå sin gang.
Hvor kan jeg grave bokashi i jorden?
Du kan grave den ned omkring alle dine planter som f.eks. træer, buske, roser, stauder, tomater og i grøntsagsbedet. Hold en afstand på mindst 20 cm til planten. Hvis det er et træ, så kig på kronen og der, hvor kronen slutter, kan du grave huller til bokashi. Hold en afstand på 60 cm mellem hullerne. Brug det til fladekompostering, men sørg for at blande det godt med det øverste lag jord, læg jorddække over og til slut en fiberdug.
Overalt, hvor du vil have en mere næringsrig og sund jord, kan du grave din bokashi ned.
Hvor lang tid nærer bokashi’en?
Det er svært at sige præcis og det afhænger også af, hvor næringsfattig jorden var i forvejen og hvad du dyrker. Under alle omstændigheder, så skal en jord vedligeholdes både med organisk materiale, men også med gode mikroorganismer. Det er med til at gøre den sund og næringsholdig. Den gode jord vil kunne holde på regnvand længere, så du behøver heller ikke at vande så tit.
Hvad siger ormene til bokashi?
De stortrives. Selvom det er lidt surt i starten, så varer det ikke længe før de er i fuld gang med at omsætte bokashi’en til plantenæring.
Er det farligt at arbejde med mikroorganismer på denne måde?
Nej, det er det ikke. De mikroorganismer, der er i Bokashi-klid findes naturligt i jord og vand. Det som er det gode, er, at netop denne kombination af mikroorganismer arbejder så godt sammen og udgør sammen med det organiske materiale et fantastisk jordforbedringsmiddel. De er fuldstændig ufarlige – tværtimod så er de meget sunde for vores planter og miljøet. De forstyrrer ikke økosystemet, men er med til at bringe det i en bedre balance.
Hvordan laver jeg en jordfabrik?
Du kan både lave en jordfabrik i og udenfor huset.
Jordfabrikken er med til at omdanne din bokashi, svarende til det der ville ske i jorden i haven. Det er smart at lave en jordfabrik om vinteren, så har du, om foråret, jord til at så i og til prikling. Og det er smart med en jordfabrik, når man om sommeren ikke har plads til at grave bokashi’en direkte i jorden.
Inde i huset: Tag en plastikbeholder med eller ud låg og stil den et varmt sted. Bland jord og bokashi i forholdet 50:50. Brug gammel jord fra krukker, hvis du har det – så bliver den næringsrig igen med bokashi. Eller billig jord i sække. Når du har blandet bokashi og jord sammen, lægger du et lag jord øverst 5-10 cm. Slut af med en avis – det er bedre end et rigtigt låg. Det vil ikke lugte. Men hvis blandingen er for fugtig, kan det komme til at lugte. Hvis det er for tørt, sker der intet. Det hele tager 2 til 6 uger afhængig af, hvor varmt det står.
Udenfor: Gør det samme, som anvist før, og stil det et lunt sted. Eller brug et højbed til jordfabrik i stedet for at dyrke i det. Oftest går det hurtigere udenfor, da man får mere mikroliv tilført naturligt fra jorden. Det er med til at fremskynde omsætningen.