Hvad er mælkesyrebakterier?
I menneskets mave- og tarmsystem lever der mere end 1000 forskellige bakteriearter og heriblandt mælkesyrebakterier. Når det kommer til mælkesyrebakterier specifikt, er deres funktion i mave-tarmsystemet primært at omdanne mælkesukker til mælkesyre, hvilket er med til at sænke pH-værdien i tarmene. Hvad dette har af betydning kan du blive klogere på i dette indlæg.
Bakterier i kroppen
Mælkesyrebakterier findes naturligt i vores tarme sammen med flere millioner andre bakterier. De bakterier producerer enzymer og nedbryder mad, så vi kan få den rette energi ud af den føde, vi spiser. Du kan tilføje flere af disse bakterier i dit mave- og tarmsystem ved at indtage dem i form af bl.a. drikke- og fødevarer eller i pilleform. Hvis du er interesseret i vores produkter, der er fermenteret med mælkesyrebakterier og økologiske urter, kan du finde dem i din lokale helsekost eller Matas.
Fermentering med mælkesyrebakterier
Mælkesyrebakterier er levende mikroorganismer, der kan omsætte organisk materiale – som bl.a. kulhydrater – til mælkesyre. Det kan blive lettere at forstå processen, som mælkesyrebakterier udfører, hvis du tænker på fermenteringsprocesser, da der her er tale om det samme princip. Her tilsætter man mælkesyrebakterier til fødevaren (eller udnytter dem, der er naturligt til stede), som så spiser omsætter kulhydraterne til organiske syrer. De organiske syrer ændrer smagen og teksturen, men sænker også pH til et niveau, hvor skadelige bakterier har svært ved at trives.
Hvor kommer mælkesyrebakterier fra?
Udover at mælkesyrebakterier naturligt forekommer i vores tarmsystem (og urinvejssystem), er de vidt udbredte i naturen og kan findes på planter, i jorden, i fæces og på dyr. Hvis du ønsker at øge mængden af mælkesyrebakterier i dit tarmsystem, kan du bl.a. finde dem i fermenterede produkter, og du kan læse mere om, hvordan du øger dit indtag under overskriften, ”Hvor kan jeg købe mælkesyrebakterier?”.
Hvad er melasse?
Mælkesyrebakterier elsker kulhydrater i deres føde, men de har også et særligt kært forhold til sukker – det er her, melasse kommer ind i billedet. Melasse er et biprodukt fra sukkerproduktionen, og er mere specifikt den brune masse, der er tilbage fra sukkerroer og sukkerrør, når dét sukker, der senere bliver raffineret, er udvundet. Derfor indeholder melassen også stadig plantefibre og mineraler.
Sukker er en vigtig katalysator i enhver fermenteringsproces og derfor også i mælkesyrebakteriernes proces i tarmene, hvor den omdanner sukkeret til den syre, der sænker pH i produktet. Når der derfor bruges melasse i vores produkter, er det for at give mælkesyrebakterierne den optimale næring. Mælkesyrebakterierne omdanner ovenikøbet alt sukkerindholdet i melassen (der består af omtrent 60% sukker, hvor det resterende er plantefibre og mineraler), hvorfor produkter lavet med denne teknik er sukkerfrie.
Er der forskel på mælkesyrebakterier?
Der er bestemt forskel på mælkesyrebakterier, men det er sjældent en forskel, som vi mennesker registrerer. Helt basalt set taler man om, at der er forskel på mælkesyrebakteriers stammer eller kulturer, som det også kaldes. Du kan læse mere om vores fermenterede produkter på vores hjemmeside eller besøge din lokale Matas eller helsekost for at blive klogere på dem.
Hvor kan jeg købe mælkesyrebakterier?
Hos Biosa fremstiller og forhandler vi dansk producerede, økologiske produkter, som vi fermenterer med mælkesyrebakterier og urter. Vi er som virksomhed drevet af det fascinerende sammenhold mellem natur, krop og miljø, og deraf de fordele, som de i fællesskab producerer. Vita Biosa er vores serie af lækre, økologiske drikke, som vi fermenterer med otte forskellige mælkesyrebakteriekulturer samt ekstrakt fra 19 forskellige, økologiske urter.
Alle vores Vita Biosa varianter er GMO-frie, økologiske, fri for sukker, mælk, gluten og tilsatte konserveringsmidler. Herudover fremstiller vi Derma Biosa, der kombinerer Vita Biosa-produkterne med bl.a. økologisk Aloe Vera, vitaminer og organisk MSM (en naturlig, biologisk aktiv og organisk svovlforbindelse). Du kan også finde jordforbedringsmidler til landbrug samt tilskudsfoder til dyr, der alle er fermenteret med mælkesyrebakterier.