Fermentering er en gammel opfindelse! Mennesker har konserveret fødevarer i generationer før køleskab og konserveringsmidler blev opfundet.
Kort fortalt er fermentering en iltfri proces, hvor mælkesyrebakterier og gær omsætter kulhydrater, fx sukker, til mælkesyre og eddikesyre samt en række øvrige organiske syrer.
Efter køleskabet gjorde sit indtog i vores hjem, konserverer vi ikke vores fødevarer ved hjælp fermentering i så høj grad som tidligere. I tidligere tider var det naturligt, at man selv konserverede kød, mælk og grøntsager.
Ja, faktisk så har fermentering haft en betydningsfuld rolle i den menneskelige kost og ernæring i tusinder år, og der er bevis for, at mennesker aktivt har brugt fermentering i mere end 8000 år.
Fermenteringens fordele
En af fordelene ved fermentering er, at omdannelsen af sukker og andre kulhydrater kan benyttes til at skabe naturlige konserveringsstoffer direkte i fødevaren. Vi kender det fra sure fødevarer, som fx synede mejeriprodukter, kombucha og kimchi, hvor mikroorganismer har produceret organiske syrer i produktet.
Andre lige så betydningsfulde fordele ved fermentering er berigelse af kosten gennem udvikling af smag, aroma og teksturer.