Mælkesyrebakterier
Mælkesyrebakterier er mikroorganismer, der lever overalt i naturen og i os selv, blandt andet på huden og i vores tarme. Her udfører de en række opgaver.
Kort fortalt omsætter mælkesyrebakterierne kulhydrater til mælkesyre og en række andre stoffer.
I kroppen er det indrettet sådan, at mælkesyrebakterierne lever af den føde, som du skal have nedbrudt for at kunne fordøje den, og af denne føde danner de nye stoffer, som din krop benytter til noget andet.
Det er samme princip, man anvender, når man fermenterer et produkt. Man tilsætter mælkesyrebakterier til fødevaren (eller udnytter dem, der er naturligt til stede), som så spiser kulhydraterne og omsætter dem til de organiske syrer. De organiske syrer ændrer smagen og teksturen, men sænker også pH til et niveau, hvor skadelige bakterier ikke kan trives.
Derfor kan mælkesyrebakterier bruges til at konservere fødevarer og give den en anden smagsoplevelse. Fødevarer som spegepølse, oliven og yoghurt er som oftest fremstillet ved fermentering.
Mælkesyrebakterierne hedder som de gør, netop fordi de producerer mælkesyre. De har i sig selv intet med mælk at gøre og kan derfor uden problemer drikkes af personer, der ikke tåler mælk.